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Section 2308: Conventional Light Frame Construction 
 
Section 2308 of the 2006 International Building Code (IBC) permits prescriptive conventional 
wood frame construction without engineering provided the scope, limitations, and restrictions 
prescribed in the section are strictly followed. The provisions include prescriptive framing 
requirements for both vertical gravity loads, as well as bracing methods intended to resist 
lateral load effects from wind pressure and seismic ground motion. This column addresses 
several questions regarding the 2007 CBC prescriptive conventional wood frame wall bracing 
in Seismic Design Category D and E. 
 

Answers to FAQ's: 
 
Q: The wall bracing requirements in Seismic Design Category A, B, and C are relatively 
straightforward. For example, conventional wood frame buildings in Seismic Design Category 
C require braced wall panels spaced not more than 25 feet-on-center and must comprise at 
least 25 percent of the wall according to Table 2308.9.3(1). However, conventional wood 
frame buildings in Seismic Design Category D and E must use Table 2308.12.4 to determine 
the amount of wall bracing required. Table 2308.12.4 provides the minimum length of wall 
bracing per 25 feet of wall, but does not provide a minimum percentage. Since there is no 
percentage given, we are unsure of how to properly apply the requirements of the table. For 
example, for a building sited where SDS > 1.00g, the table requires 12 feet of wall bracing for 
every 25 feet of wall. It is clear that a 25-foot-long wall requires 12 feet of bracing and a 50-
foot-long wall requires 24 feet of bracing, but what amount of bracing would be required for a 
40-foot-long wall? 
 
A: A rational way to apply the requirements of the table would be to convert the required 
bracing length to a minimum percentage of bracing. For example, for SDS > 1.00g, the table 
requires 12 feet of type S-W wall bracing (wood structural panel or diagonal wood sheathing) 
for every 25 feet of wall line, which is 48 percent of bracing (100 x 12/25 = 48 percent). 
Therefore, a 40-footlong wall would require 19.2 feet of braced wall panels (0.48 x 40 = 
19.2). Note that Section 2308.12.4 requires braced wall panels to be distributed along the 
length of the braced wall line and start no more than 8 feet from each end of the braced wall 
line. 
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Q: The bracing required by Table 2308.12.4 is not totally clear. For SDS > 1.00g, the table 
requires 12 feet of wall bracing for every 25 feet of wall line. Does this mean each braced 
wall panel must be a minimum of 12 feet in length, or can the 12 feet of required bracing 
consist of braced wall panels prescribed in Section 2308.9.3? 
A: The bracing can be made up of braced wall panels prescribed in Section 2308.9.3. 
Section 2308.12.4 states that the sum of lengths of braced wall panels at each braced wall 
line shall conform to Table 2308.12.4. It should also be noted that Section 2308.12 covers 
additional requirements for Seismic Design Category D or E, in addition to the requirements 
for Seismic Design Category B and C. Section 2308.12.11 covers additional requirements for 
Seismic Design Category B and C, in addition to the requirements covered in Section 2308.1 
through 2308.10. 
 
 
 
Q: Footnote "a" of Table 2308.12.4 states that the height-to-width ratio for braced wall panels 
cannot exceed 2:1. For a typical 8-foot-high wall, this means the minimum length of the 
braced wall panel must be 4 feet. The alternate braced wall panel described in Section 
2308.9.3.1 is 2 feet, 8 inches in length, and the alternate braced wall panels adjacent to an 
opening in Section 2308.9.3.2 are 16 inches in length for a one-story building. Does footnote 
"a" in effect mean that the alternate braced wall panels of Section 2308.9.3.1 and 2308.9.3.2 
cannot be used in Seismic Design Category D and E because of the restriction on height-to-
width ratio?  
 
A: No. Footnote "a" restricts the height-to-width ratio of braced wall panels to 2:1, not 
alternate braced wall panels. The footnote was not intended to limit the use of alternate 
braced wall panels in SDC D and E. Table 2308.12.4 of the IBC was derived from Section 
12.4 and Table 12.4-2 of the 2003 edition of the National Earthquake Reduction Program 
(NEHRP) provisions, which are the basis for seismic requirements in the IBC. The 
conventional light-frame bracing requirements in the NEHRP provisions do not include 
alternate braced wall panels. In addition, the conventional light-frame bracing requirements in 
the NEHRP provisions do not require overturning restraint at braced wall panels. Thus, the 
purpose of limiting the aspect ratio of braced wall panels is to minimize overturning demand 
due to the lack of overturning restraint. In contrast, the alternate braced wall panels do 
address overturning directly by requiring overturning restraint devices, and thus are not 
subject to the 2:1 height-to-width limitation. 
 
Note that Sections 2308.9.3.1 and 2308.9.3.2 state that any bracing required by Section 
2308.9.3 is permitted to be replaced by alternate braced wall panels constructed in 
accordance with the requirements prescribed in the two sections. The application of the 
provisions may be described by the following step-by-step procedure: 
 
* Step 1—Select the type of wall bracing material to be used. G-P = gypsum board, 
fiberboard, particleboard, lath and plaster, or gypsum sheathing boards; S-W = wood 
structural panels and diagonal wood sheathing. 
* Step 2 — Determine the required amount of bracing from Table 2308.12.4 based on the 
type of sheathing used and the seismic ground motion parameter, SDS. 
* Step 3 — Check maximum 2:1 height-to-width ratio in accordance with Footnote "a" of 
Table 2308.12.4. 
* Step 4 — Determine the number of braced wall panels required to meet the minimum 
length of bracing prescribed in the table. 
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* Step 5 —The braced wall panels must not be spaced more than 25 feet on center in 
accordance with Figure 2308.9.3, and must begin no more than 8 feet from each end of each 
braced line in Seismic Design Category D and E. 
* Step 6 — Once the above requirements are met, each braced wall panel may be replaced 
by an alternate braced wall panel constructed in accordance with Section 2308.9.3.1 or 
Section 2308.9.3.2. It should be noted that both of these sections impose a 10-foot height 
limit on alternate braced wall panels. 
 

DISCLAIMER: The building official has the final authority in rendering 

interpretations of the code as prescribed in IBC Section 104.1. Opinions by ICC staff 
are based solely on the published model code and do not consider federal, state, or 
local amendments, ordinances, or policies. 
 
John R. Henry, P.E., is the principal staff engineer at the International Code Council's 
Los Angeles office. He can be reached at jhenry@iccsafe.org. 
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TABLE 2308.12.4 
WALL BRACING IN SEISMIC DESIGN CATEGORIES D AND E 
(Minimum Length of Wall Bracing per each 25 Linear Feet of Braced Wall Line) 
  
CONDITION 
 

SHEATHING 
TYPE 

SDS < 0.50 0.50<SDS<0.75 0.75<SDS<1.00 SDS > 1.00 
Fortuna! 

One story G-P 10 feet 8 inches 
 

14 feet 8 inches 18 feet 8 inches 25 feet  

S-W 5 feet 4 inches 
 

8 feet 0 inches 9 feet 4 inches 12 feet  

Story below 
top story  
 

G-P 18 feet 8 inches  
 

NP NP NP 

S-W 10 feet 8 inches 
 

13 feet 4 inches 17 feet 4 inches 21 feet  
4 inches 

Bottom story 
of  three 
stories  

G-P 
 

Conventional construction not permitted, design by engineer or architect 
is required 

S-W 
 

 

NOTES: 
 

a. Minimum length of panel bracing of one face of the wall for S-W sheathing or both 
faces of the wall for G-P sheathing; h/w ratio shall not exceed 2:1. For S-W panel 
bracing of the same material on two faces of the wall, the minimum length is permitted 
to be one-half the tabulated value but the h/w ratio shall not exceed 2:1 and design for 
uplift is required. 
 
b. NP - Not Permitted; G-P = gypsum board, fiberboard, particleboard, lath and plaster 
or gypsum sheathing boards; S-W= wood structural panels 3/8” thick minimum. 
 
c. Nailing as specified below shall occur at all panel edges at studs, at top and bottom 
plates and, where occurring, at blocking: 
* S-W Nailing - 6” edge 12” field, if there are not design 
requirements/recommendations, made by engineer or architect; 
* Gypsum board – 7” o.c. 
For 1/2-inch gypsum board, 5d (0.113 inch diameter) cooler nails;  
For 5/8-inch gypsum board, No. 11 gage (0.120 inch diameter); 
For gypsum sheathing board, 13/4 inches long by 7/16 -inch head, diamond point 
galvanized nails at 4 inches on center; 
* For gypsum lath, No. 13 gage (0.092 inch) by 11/8 inches long, 19/64-inch head, 
plasterboard at 5 inches on center; 
* For Portland cement plaster, No. 11 gage (0.120 inch) by 11/2 inches long, 7/16 - inch 
head at 6 inches on center; 
* For fiberboard and particleboard, No. 11 gage (0.120 inch) by 11/2 inches long, 7/16 -
inch head, galvanized nails at 3 inches on center.  
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FIGURE 2308.9.3 

 
 


